Beschrijving

Chronische ziekten zoals diabetes nemen snel in aantal toe, ook in lage inkomenslanden. Dat vraagt om reflectie over de organisatie van zorg. Dit proefschrift focust op de vraag hoe gezondheidszorgsystemen in lage inkomenslanden de zorgverlening voor mensen met chronische ziekten kunnen verbeteren en zelfmanagement van deze mensen versterken, bv met nieuwe mogelijkheden zoals mobiele technologie. We onderzoeken hoe diabetesprogramma`s zijn ontstaan in drie landen, DR Congo, Cambodja en de Filippijnen, hoe de implementatie van een mobile-health interventie (het sturen van SMS berichten) daar verloopt en wat de effecten zijn.
Onze analyse laat zien dat het mogelijk is om diabeteszorg te verbeteren, zelfs in een gezondheidszorgsysteem met heel weinig middelen. De uitvoering van de mobile-health interventie verliep in elk land verschillend. Er waren moeilijkheden aan de kant van het programma, maar ook aan de kant van de deelnemers, bv om de boodschap te lezen. Na 2 jaar leidde de interventie niet tot betere gezondheidsuitkomsten.
We waarschuwen voor te hoge verwachtingen van mobiele telefoonapplicaties als een game changer om chronische zorg in lage inkomenslanden te verbeteren. Een analyse van de toegevoegde waarde en van integratie in bestaande zorg dient vooraf te gaan aan de beslissing zo’n interventie te starten. Onze lessen zijn ook relevant voor andere chronische ziekten. Zelfmanagement en zorg zijn twee kanten van dezelfde medaille. De aanpak van chronische ziekten in lage inkomenslanden moet zich richten op zorgverleners en op patiënten en hun omgeving.
StatusVoltooid
Effectieve start/einddatum15/08/0829/11/16

    Expertisedomeinen

  • B680-volksgezondheid

ID: 1855535